A
|
Istilah Ngasakan
|
|||||
Istilah nu patali jeung ngasakan
kadaharan, di antarana:
|
||||||
-
|
Mais, ngasakan kadaharan, dibungkus ku daun cau tuluy dibubuy-
|
|||||
keun kana lebu panas atawa
diseupan, contona: pais lauk, pais
|
||||||
hayam, jsb.
|
||||||
-
|
Manggang, meuleum anu dipanggang, contona: saté, maranggi
|
|||||
jsb.
|
||||||
-
|
Meuleum, ngasakan kadaharan ku jalan diantelkeun atawa di-
|
|||||
deukeutkeun kana seuneu,
contona: ketan, jsb.
|
||||||
-
|
Mubuy, ngasupkeun (hui, sampeu, jsb.) kana lebu panas.
|
|||||
-
|
Ngabakar, ngasakan kadaharan dibeuleum dina parantina (open
|
|||||
jsb.), contona: ngabakar kuéh, jsb.
|
||||||
-
|
Ngabolostron, ngasakan kadaharan ku cara dikusrukkeun kana
|
|||||
seuneu gedé, teu diolah heula.
|
||||||
-
|
Ngagoréng, ngasakan kadaharan ku minyak kalapa, minyak susuk,
|
|||||
mantéga, jsb. anu panas, biasana
dina katél, contona: goréng ta-
|
||||||
hu, goréng pisang, jsb.
|
||||||
-
|
Ngulub, ngasakan kadaharan maké cai sina ngagolak, contona:
|
|||||
kulub suuk, kulub hui, jsb.
|
||||||
-
|
Nyangray, ngasakan kadaharan dina katél atawa talawéngkar teu
|
|||||
maké minyak, contona: sangray suuk,
sangray sangu, jsb.
|
||||||
-
|
Nyeupan, ngasakan kadaharan ku saab cai ngagolak, contona:
|
|||||
seupan daun sampeu, seupan daun
gedang, jsb.
|
||||||
B.
|
Istilah Nu Patali Jeung Nyangu
|
|||||
Nyangu nyaéta ngasakan béas atawa
nyieun sangu. Istilahna dimi-
|
||||||
mitian ti molah béas nu rék
disanguna, di antarana:
|
||||||
-
|
Napi, meresihan béas maké nyiru ku gerakan-gerakan husus supa-
|
|||||
ya kapiceun kokotorna (bubuk huut,
keusik, gabah) atawa kapi-
|
||||||
ceun beunyeurna.
|
||||||
-
|
Ngisikan, ngumbah béas nu rék di sangu, biasana dina boboko, cai
|
|||||
urut ngisikanana disebut cibéas.
|
||||||
-
|
Ngagigihan, nyeupan béas nepi ka satengah asak. Gigih nyaéta sa-
|
|||||
ngu satengah asak.
|
||||||
-
|
Ngarih, ngaduk-ngaduk gigih bari dicaian ku cai ngagolak, supaya
|
|||||
beukah, maké pangarih.
|
||||||
-
|
Nyeupankeun, ngasupkeun kana aseupan, jsb. nepi ka asak.
|
|||||
-
|
Timus, sangu geus asak, cirina geus nyerebung saabna.
|
|||||
-
|
Ngakeul, ngurah-ngaréh sangu nu kakara dijait bari diteueul jeung
|
|||||
dihihidan, ambéh pulen, biasana
dina dulang atawa boboko.
|
||||||
-
|
Ngaliwet, ngasakan béas (nyangu) dina kastrol atawa panci hen-
|
|||||
teu diseupankeun.
|
||||||
-
|
Ngahaneutkeun sangu, nyeupan sangu nu geus tiis.
|
|||||
-
|
Nimbel, ngalulun sangu nu haneut kénéh ku daun cau, supaya
|
|||||
lila pulenna.
|
||||||
-
|
Nutup, nyieun sangu nu diakeulna dicampuran kadaharan séjén
|
|||||
(oncom, jsté.) katut sambara supaya
leuwih ngeunah atawa pi-
|
||||||
keun sasarap.
|
||||||
-
|
Ngagoréng sangu, ngasakan sangu ku cara digoréng maké samba-
|
|||||
ra supaya leuwih ngeunah atawa
pikeun sasarap.
|
||||||
-
|
Nyangray sangu, ngagoréng sangu teu maké minyak, supaya ha-
|
|||||
neut.
|
||||||
-
|
Sangu anyar, sangu anu kakara nyait tina aseupan, jsb.
|
|||||
-
|
Sangu béar, sangu anu kurang atawa geus euweuh daya léngkétna.
|
|||||
-
|
Sangu beueuy, sangu nu rada beyé.
|
|||||
-
|
Sangu heuras, sangu nu kurang cai dina ngagigihanana.
|
|||||
-
|
Sangu kabuli, sangu liwet maké samin, daging domba, jsté. (kada-
|
|||||
haran modél Arab).
|
||||||
-
|
Sangu konéng, sangu nu rupana konéng, lantaran diasakanana di-
|
|||||
campur konéng, boh diseupan boh
digoréng.
|
||||||
-
|
Sangu poé, sangu sésa kamari.
|
|||||
-
|
Sangu pulen, sangu ngeunah, henteu béar jeung henteu beyé.
|
|||||
-
|
Congcot, sangu nu teu diakeul, ditamplokkeun tina seupan, jadi
|
|||||
nyungcung persis saperti aseupan.
|
||||||
-
|
Buceng, puncak congcot.
|
ngan pikeun pangajaran! hanya untuk pembelajaran! just for learning!