A.
|
Deungeun Sangu
|
|||||
Deungeun sangu téh nyaéta kadaharan
atawa kaolahan nu sok didahar
|
||||||
bareng jeung sangu. Deungeun sangu bisa dipasing-pasing dumasar
kana bahanna:
|
||||||
-
|
Anu bahanna tina tutuwuhan: Angeun aseum, angeun
poloy,
|
|||||
angeun kacang, tahu, témpé, kécap,
semur jéngkol, ulukutek leun-
|
||||||
ca, tauco, emih, bihun, jsb.
|
||||||
-
|
Anu asalna tina daging: Abon, bakakak, bistik,
dééng, empal, kéré,
|
|||||
gepuk, soto, gulé, saté, jsb.
|
||||||
-
|
Anu asalna tina lauk: Asin, pindang, pais
lauk, pecel lélé, sardén-
|
|||||
cis, cobék lélé, jsb.
|
||||||
B.
|
Kuéh
|
|||||
Kukuéhan ogé bisa dipasing-pasing
dumasar kana bahan pokona, di antara-
|
||||||
na:
|
||||||
-
|
Hui
|
:
|
Obi, biji salak, jsb.
|
|||
-
|
Ketan
|
:
|
Bugis, dodol, jalabria, wajit,
opak, ulén, peuyeum
|
|||
ketan, gemblong, kuéh pandan, jsb.
|
||||||
-
|
Sampeu
|
:
|
Comro, misro, katimus, putri noong,
gegetuk, jsb.
|
|||
-
|
Tarigu
|
:
|
Donat, kuéh semprit, bolu, dadar
gulung, roti, sus,
|
|||
lapis, jsb.
|
||||||
-
|
Tipung béas
|
:
|
Ali agrem, bibika, cuhcur,
nagasari, papais, jo-
|
|||
jongkong, cara, surabi, angléng,
jsb.
|
||||||
C.
|
Inuman
|
|||||
Istilah inuman dina basa Sunda, di
antarana:
|
||||||
-
|
Bajigur, inuman anu ditaheur, dicipatian jeung digula kawungan,
|
|||||
diseungitan daun pandan.
|
||||||
-
|
Bandrék, inuman anu dijieun tina gula kawung, pedes hideung
|
|||||
jeung cabé areuy, digodog atawa
ditinyuh ku cai ngagolak.
|
||||||
-
|
Céndol, dijieun tina aci kawung, digéréntél-géréntél, didaharna
|
|||||
maké cipati jeung peueut.
|
||||||
-
|
Cingcaw, kadaharan siga ager héjo nu dijieun tina daun camcauh,
|
|||||
didaharna maké sirop.
|
||||||
-
|
Goyobod, kadaharan tina tipung atawa aci jeung ager, didaharna
|
|||||
jeung alpuket, sirop, diésan.
|
||||||
-
|
Lahang, tuak amis tina leungeun kawung, kalapa jeung sabangsa
|
|||||
palem lianna.
|
||||||
-
|
Sakoteng, kadaharan tina aci sampeu sina pasagi sarta dipulas
|
|||||
siga siki dalima, ditinyuh ku
cigula jeung cipati panas, ditambah-
|
||||||
an ku roti meunang ngeureutan
sagedé-gedé dadu.
|
||||||
-
|
Sirop, cai gula kentel dicampuran sari bubuahan, jsté. nu beunang
|
|||||
dililakeun, diinumna ditambahan ku
cai és jsb.
|
||||||
D.
|
Istilah Ngasakan
|
|||||
Istilah nu patali jeung ngasakan
kadaharan, di antarana:
|
||||||
-
|
Mais, ngasakan kadaharan, dibungkus ku daun cau tuluy dibubuy-
|
|||||
keun kana lebu panas atawa
diseupan, contona: pais lauk, pais
|
||||||
hayam, jsb.
|
||||||
-
|
Manggang, meuleum anu dipanggang, contona: saté, maranggi,
|
|||||
jsb.
|
||||||
-
|
Meuleum, ngasakan kadaharan ku jalan diantelkeun atawa di-
|
|||||
deukeutkeun kana seuneu,
contona: ketan, jsb.
|
||||||
-
|
Mubuy, ngasupkeun (hui, sampeu, jsb.) kana lebu panas.
|
|||||
-
|
Ngabakar, ngasakan kadaharan dibeuleum dina parantian (open,
|
|||||
jsb.), contona: ngabakar kuéh, jsb.
|
||||||
-
|
Ngabolostron, ngasakan kadaharan ku cara dikusrukkeun kana
|
|||||
seuneu gedé, teu diolah heula.
|
||||||
-
|
Ngagoréng, ngasakan kadaharan ku minyak kalapa, minyak susuk,
|
|||||
mantéga, jsb. anu panas, biasana
dina katél, contona: goréng ta-
|
||||||
hu, goréng pisang, jsb.
|
||||||
-
|
Ngulub, ngasakan kadaharan maké cai sina ngagolak, contona:
|
|||||
kulub suuk, kulub hui, jsb.
|
||||||
-
|
Nyangray, ngasakan kadaharan dina katél atawa talawéngkar teu
|
|||||
maké minyak, contona: sangray suuk,
sangray sangu, jsb.
|
||||||
-
|
Nyeupan, ngasakan kadaharan ku saab cai ngagolak, contona:
|
|||||
seupan daun sampeu, seupan daun
gedang, jsb.
|
||||||
E.
|
Istilah Nu Patali Jeung Nyangu
|
|||||
Nyangu nyaéta ngasakan béas atawa
nyieun sangu. Istilahna dimimiti-
|
||||||
an ti molah béas nu rék disanguna,
di antarana:
|
||||||
-
|
Napi, meresihan béas maké nyiru ku gerakan-gerakan husus supa-
|
|||||
ya kapiceun kokotorna (bubuk huut,
keusik, gabah) atawa kapi-
|
||||||
ceun beunyeurna.
|
||||||
-
|
Ngisikan, ngumbah béas nu rék di sangu, biasana dina boboko, cai
|
|||||
urut ngisikanana disebut cibéas.
|
||||||
-
|
Ngagigihan, nyeupan béas nepi ka satengah asak. Gigih nyaéta sa-
|
|||||
ngu satengah asak.
|
||||||
-
|
Ngarih, ngaduk-ngaduk gigih bari dicaian ku cai ngagolak, supaya
|
|||||
beukah, maké pangarih.
|
||||||
-
|
Nyeupankeun, ngasupkeun kana aseupan, jsb. nepi ka asak.
|
|||||
-
|
Timus, sangu geus asak, cirina geus nyerebung saabna.
|
|||||
-
|
Nakeul, ngurah-ngaréh sangu nu kakara dijait bari diteueul jeung
|
|||||
dihihidan, ambéh pulen, biasana
dina dulang atawa boboko.
|
||||||
-
|
Ngaliwet, ngasakan béas (nyangu) dina kastrol atawa panci hen-
|
|||||
teu diseupankeun.
|
||||||
-
|
Ngahaneutkeun sangu, nyeupan sangu nu geus tiis.
|
|||||
-
|
Nimbel, ngalulun sangu nu haneut kénéh ku daun cau, supaya
|
|||||
lila pulenna.
|
||||||
-
|
Nutup, nyieun sangu nu diakeulna dicampuran kadaharan séjén
|
|||||
(oncom, jsté.) katut sambara supaya
leuwih ngeunah atawa pi-
|
||||||
keun sasarap.
|
||||||
-
|
Ngagoréng sangu, ngasakan sangu ku cara digoréng maké samba-
|
|||||
ra supaya leuwih ngeunah atawa
pikeun sasarap.
|
||||||
-
|
Nyangray sangu, ngagoréng sangu teu maké minyak, supaya ha-
|
|||||
neut.
|
||||||
-
|
Sangu anyar, sangu anu kakara nyait tina aseupan, jsb.
|
|||||
-
|
Sangu béar, sangu anu kurang atawa geus euweuh daya léngkétna.
|
|||||
-
|
Sangu beueuy, sangu nu rada beyé.
|
|||||
-
|
Sangu heuras, sangu nu kurang cai dina ngagigihanana.
|
|||||
-
|
Sangu kabuli, sangu liwet maké samin, daging domba, jsté. Kada-
|
|||||
haran modél Arab.
|
||||||
-
|
Sangu konéng, sangu nu rupana koneég, lantaran diasakanana di-
|
|||||
campur konéng, boh diseupan boh
digoréng.
|
||||||
-
|
Sangu poé, sangu sésa kamari.
|
|||||
-
|
Sangu pulen, sangu ngeunah, henteu béar jeung henteu beyé.
|
|||||
-
|
Congcot, sangu nu teu diakeul, ditamplokkeun tina seupan, jadi
|
|||||
nyungcung persis saperti aseupan.
|
||||||
-
|
Buceng, puncak congcot.
|
|||||
F.
|
Kadaharan Ciri Daérah
|
|||||
Unggal daérah di Jawa Barat mibanda
kadaharan anu mangnupa ciri husus-
|
||||||
na, saperti:
|
||||||
-
|
Bandung
|
:
|
1.
|
Peuyeum, kadaharan tina sampeu, nu jadi
|
||
amis lantaran diragian, sarta tuluy
dibunian
|
||||||
2-3 poé.
|
||||||
2.
|
Oncom, bahan dahareun tina bungkil anu si-
|
|||||
na bulukan heula.
|
||||||
-
|
Bendul
|
:
|
Peuyeum gantung, peuyeum gelempengan anu di-
|
|||
gantung.
|
||||||
-
|
Cianjur
|
:
|
Tauco, kadaharan tina kacang kadelé nu diasin
|
|||
heula.
|
||||||
-
|
Garut
|
:
|
Dodol, nyaéta kadaharan anu dijieun tina ketan
|
|||
dicampuran gula, cipati, jsb.
tuluy digodogkeun
|
||||||
nepi ka liket, diteukteukan pasagi
leutik.
|
||||||
-
|
Majalengka
|
:
|
Kécap, panyari kaolahan, dijieunna tina cai ka-
|
|||
cang kadelé diuyahan, digulaan,
jsté.
|
||||||
-
|
Purwakarta
|
:
|
Simping, kuéh nu dijieunna tina aci, rupana bu-
|
|||
leud ipis.
|
||||||
-
|
Sumedang
|
:
|
Tahu, kadaharan tina aci kacang kadelé.
|
|||
-
|
Sukabumi
|
:
|
Moci, kuéh baruleud, sari geunyal.
|
ngan pikeun pangajaran! hanya untuk pembelajaran! just for learning!